V Rusku si pripomenuli 100. výročie úmrtia boľševického vodcu Lenina

22.01.2024 Celý región

Moskva 21. januára (TASR) — Desiatky ľudí sa v nedeľu zišli na Červenom námestí v Moskve pri príležitosti 100. výročia úmrtia ruského boľševického vodcu Vladimira Iľjiča Lenina. Účastníci mávali vlajkami Komunistickej strany Ruskej federácie (KPRF) a držali portréty zakladateľa Sovietskeho zväzu, ktorý zomrel 21. januára 1924, informovala agentúra AFP.

Prišla som, aby som si uctila pamiatku Vladimira Lenina – nášho vodcu, zakladateľa sovietskeho štátu,“ povedala AFP 47-ročná Julija, ktorá sa rovnako ako mnoho ďalších priaznivcov prišla k Leninovmu mauzóleu napriek mrazivému počasiu. Leninove myšlienky „vydláždili cestu mnohým revolucionárom, ktorí bojovali za dobrú budúcnosť pre ľud a spravodlivosť“, dodala.

"Lenin zohral „dôležitú úlohu nielen pre Rusko, ale pre celý svet,“ povedal 73-ročný Nikolaj. Po revolúcii sa „buržoázia na celom svete bála, že aj jej robotníci povstanú a začnú revolúciu,“ dodal.

Leninovi vzdal osobne poctu predseda KPRF Gennadij Ziuganov, informovala agentúra DPA. V príhovore na Červenom námestí povedal, že bol prvým človekom na svete, ktorý založil socialistický štát. Lenin sa podľa neho snažil vybudovať svet bez kapitalizmu, v ktorom by medzi národmi vládli spravodlivosť a priateľstvo.

Napriek tomu, že Lenin mal v čase svojej smrti len 53 rokov, zmenil svet, povedal ďalej Ziuganov s tým, že jeho spisy možno nájsť v každej veľkej knižnici na svete.

Ruská štátna televízia v ten istý deň odvysielala diskusiu Ziuganova s prokremeľským moderátorom, ktorý v štýle súčasnej ruskej historiografie konštatoval, že hoci bol Lenin veľkou historickou postavou, dopustil sa aj vážnych chýb. Takisto povedal, že Rusko bolo svetovou veľmocou už v cárskych časoch.

Ziuganov trval na tom, že vodca októbrovej revolúcie z roku 1917 bol „génius“, ktorý nielenže vybudoval nový svet, ale bol aj zakladateľom alternatívneho modelu spoločnosti.

AFP konštatovala, že po rozpade Sovietskeho zväzu si výročie Leninovej smrti pripomína čoraz menej ľudí. Ani ruský prezident Vladimir Putin sa k 100. výročiu úmrtia Lenina oficiálne nevyjadril.
 

Vyberte región